TEDxKids@ilissos

Συνέντευξη της οργανωτικής ομάδας του TEDxKids@Ilissos.

Πως προέκυψε η ιδέα για ένα TEDx επικεντρωμένο στα παιδιά;

 

Η ιστορία του TEDxKids@Ilissos ξεκίνησε περίπου πριν 1 χρόνο. Ήμουν δασκάλα δημοτικού, αλλά είχα αποφασίσει να ακολουθήσω ένα διαφορετικό μονοπάτι καριέρας. Εκείνη την περίοδο έκανα μεταπτυχιακό πάνω σε Human Resources Management στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, βοηθούσα εθελοντικά στο TEDx του πανεπιστημίου και είδα πόσο life changing εμπειρία μπορεί να είναι. Φρέσκιες ιδέες, κόσμος που συζητά, άνθρωποι που γνωρίζονται μεταξύ τους…Γεννήθηκε, λοιπόν, η ιδέα να κάνουμε ένα TEDxKids, όπου θα φέρει κοντά όλους όσους έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το παιδί.
To TEDxKids@Ilissos αποτελείται από μια ομάδα φίλων, συμφοιτητών και συνεργατών που ονειρευόμαστε να γίνουμε «το μικρό αδελφάκι» της ελληνικής TEDx κοινότητας και να φέρουμε κοντά γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, σχολεία, μη κερδοσκοπικούς φορείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες και επιχειρήσεις που φτιάχνουν προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους. Όλοι αυτοί έχουν πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς.

Πως σημαντικό ρόλο διαδραμματίζει η τεχνολογία τόσο στην προετοιμασία όσο και στην διεξαγωγή του συνεδρίου;

 

Η Τεχνολογία είναι βασικό συστατικό κάθε TEDx εκδήλωσης, αφού το αρχικό γράμμα Τ του TEDx, σηματοδοτεί το Τechnology.
Στο TEDxKids@Ilissos , η Τεχνολογία κατέχει κεντρική θέση, αφού έχουμε 1 ομιλία με θέμα το blogging και 4 διαδραστικά εργαστήρια με τεχνολογικό προσανατολισμό. Οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν να γράφουν κώδικα, θα ανακαλύψουν τα μυστικά της ρομποτικής και θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους με πολυ-αισθητηριακά παιχνίδια που πραγματοποιούνται σε διάδραση με τη Microsoft Kinect κάμερα.
Ένας από τους επιμέρους στόχους της TEDxKids@Ilissos διοργάνωσης είναι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Υπάρχουν τόσα περισσότερα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει πέρα από μια απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο. Εργαλεία, λογισμικά και συσκευές, μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν τον τρόπο που τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσουν δεξιότητες. Μέσα σε όλα αυτά, χρειάζεται οι γονείς να μένουν ενημερωμένοι, να έχουν επίβλεψη της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων από τα παιδιά και να τους παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.

 

Τι πρέπει να αναμένουν οι επισκέπτες του TEDxKids@Illissos;

 

 

To TEDxKids@Ilissos θα έχει τη χαρά να υποδεχτεί 100 θεατές και να τους ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Οι ενήλικες συνηθίζουν να πιστεύουν πως τα παραμύθια απευθύνονται μόνο στα παιδιά. Ξεχνούν πως οι ιστορίες κρύβουν μέσα τους μεγάλη δύναμη και έχουν την ικανότητα να σε ταξιδεύουν σε μακρινούς τόπους, να δίνουν έμπνευση, να ηρεμούν το άγχος, να διδάσκουν ή να παρακινούν.
Θέλαμε το 1ο TEDxKids στην Ελλάδα να μοιάζει μαγικό. Το «Μια φορά κι έναν καιρό» μας ταξιδεύει σε παραμύθια που γίνονται πραγματικότητα. Παιδιά και ενήλικες αναλαμβάνουν ρόλο ομιλητή με κοινό σημείο αναφοράς την ανταλλαγή ιδεών που αξίζει να διαδοθούν (Ideas Worth Spreading for Kids). Από τους χώρους της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της τέχνης θα διαδώσουν τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες. Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιούνται συναρπαστικά workshops για τα παιδιά 6-12 ετών.
Τα TEDx events δεν μοιάζουν καθόλου με τα συνηθισμένα συνέδρια, αφού είναι γεμάτα καινοτομία, έμπνευση και χαμόγελα. Η ιδιαιτερότητα των TEDx εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ομιλίες είναι σύντομες, δυναμικές και με χιούμορ. Η εκδήλωση διαρκεί όλη μέρα με τακτικά διαλείμματα για ξεκούραση και συζήτηση. Φεύγοντας από το event όλοι θα έχουν ακούσει εμπνευσμένες ιστορίες, θα έχουν γνωρίσει νέους ανθρώπους, θα έχουν ανταλλάξει απόψεις και θα έχουν γίνει μέλη μια παγκόσμιας κοινότητας.
Στο TEDxKids@Ilissos θα γίνουν πράγματα που θα μας ταξιδέψουν, θα μας προβληματίσουν, θα μας παρακινήσουν, θα μας κάνουν να συγκινηθούμε. Η μεγάλη μας ευχή είναι να φύγουν όλοι από το event με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο τους.