Μάνος Ρούδας

Eπικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας του Π.Ο.Ι.Α.Θ.

«Σερφάροντας στα πραγματικά κύματα»

 

«Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο». Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο, Wikipedia, για το πιο αγαπημένο θαλάσσιο άθλημα.

Αν όμως μπείτε στην διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών για την ιστιοπλοΐα στο Google Search τα αποτελέσματα που θα προκύψουν προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες του ΠΟΙΑΘ. «Αναμενόμενο!» , θ’ αναφωνήσουν οι λάτρεις του αθλήματος αφού ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι ο πρώτος που ίδρυσε
Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης στη χώρα μας με απώτερο σκοπό την διάδοση της ιστιοπλοΐας στην περιοχή της Αττικής αλλά και της περιφέρειας σε συνεργασία με Ναυτικούς Ομίλους ή με την ίδρυση παραρτημάτων του σε διάφορα γεωγραφικά κομβικά σημεία όπως η Αμοργός, το Γύθειο, η Ιεράπετρα Κρήτης, η Ίος, το Καστελόριζο, η Κέρκυρα κ.α. Από το 1964, χρονιά ίδρυσης της Σχολής, περισσότερα από 30.000 άτομα έχουν διδαχθεί την ιστιοπλοΐα. Ένας εξ αυτών ο Μάνος Ρούδας, ιστιοπλόος, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας του Π.Ο.Ι.Α.Θ.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνετε όταν ακούτε την λέξη ‘’θάλασσα’’; Πως θα περιγράφατε το άθλημα της ιστιοπλοΐας και την επαφή σας σε προσωπικό επίπεδο με αυτό στα παιδιά;

 

Για εμένα, όπως και για την πλειοψηφία των ιστιοπλόων, η θάλασσα είναι συνώνυμο της ελευθερίας. Η ιστιοπλοΐα είναι κάτι περισσότερο από άθλημα, είναι τρόπος ζωής καθώς εξασκώντας την όχι μόνο αθλείσαι αλλά και βελτιώνεσαι ως προσωπικότητα. Το ίδιο πολύπλευρα λειτουργεί το άθλημα και για τα παιδιά, τα οποία ενασχολούμενα με την θάλασσα κατανοούν πως η ιστιοπλοΐα ενισχύει την σωματική εκγύμναση και καλλιεργεί πνευματικές δεξιότητες όπως η αυτοπειθαρχία, η υπευθυνότητα και η συνεργασία. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι ότι τα παιδιά επιτυγχάνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Φυσικά αυτά τα οφέλη μπορούν να τα καρπωθούν και οι ενήλικες, όχι μόνο τα παιδιά!

Η Σχολή ιστιοπλοΐας του ΠΟΙΑΘ διαθέτει παιδικά τμήματα και από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν;

 

Υπάρχουν πολλές σχολές ιστιοπλοΐας σε όλη την Ελλάδα, κάποιες είναι μόνο για παιδιά και κάποιες για ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ιστιοπλοΐα από οκτώ ετών εφόσον γνωρίζουν κολύμπι.

Πιστεύετε ότι η τεχνολογία έχει φανεί χρήσιμη στους αθλητές και φίλους της ιστιοπλοΐας ως προς την ενασχόληση τους με το άθλημα και αν ναι σε ποιο επίπεδο;

 

 

Η ιστιοπλοΐα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει την τεχνολογία αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ειδικά στην ανοικτή θάλασσα! Η τεχνολογία χρησιμοποιείται σ’ ένα ευρύ πλαίσιο διαδικασιών του αθλήματος πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα. Οι ιστιοπλόοι χρειάζονται τα ηλεκτρονικά όργανα των σκαφών που βασίζονται σε προηγμένες υπηρεσίες τεχνολογίας και παρέχουν στους αθλητές μια σειρά συνεχόμενων ενδείξεων, τα συστήματα ηλεκτρονικής ναυτιλίας για αγώνες ανοικτής θαλάσσης, τις ειδικές εφαρμογές για αγώνες ιστιοπλοΐας και τέλος, το σημαντικότερο όλων, τα προγράμματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων.