Μανώλης Σφακιανάκης

Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ

«Ναι στο Διαδίκτυο αλλά με ασφάλεια»

 

Ο «φύλακας Άγγελος» των παιδιών στο Διαδίκτυο, ο Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας μιλάει στο kids@safety για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τονίζει προς τους γονείς: «Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα social media».

Δίνει συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συναναστρέφονται online άτομα που δεν γνωρίζουν και στην προσωπική τους ζωή και παρουσιάζει την «Ψηφιακή Αλάνα» μέσα στο www.cyberkid.gr, όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν τα αγαπημένα τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με απόλυτη προστασία από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο web.

Από την εμπειρία σας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο Internet για τους ανηλίκους ποιος είναι, με δεδομένο ότι το Διαδίκτυο είναι αχανές;

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ανήλικους στο Internet είναι να τους προσεγγίσει κάποιος άγνωστος ενήλικας με κακές προθέσεις προσποιούμενος ότι κι αυτός είναι ανήλικος. Οι διάφοροι «κακοί» στο Διαδίκτυο προσεγγίζουν παιδιά συνήθως μέσα από τα διάφορα εικονικά δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) και μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι και έτσι τα παιδιά ξεγελιούνται και τους προσθέτουν στη λίστα των επαφών τους. Οι «κακοί» συνομιλούν με τα παιδιά, τα πείθουν να στείλουν προσωπικές πληροφορίες όπως είναι το κινητό τους τηλέφωνο και η διεύθυνση του σπιτιού τους, ενώ έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που τα παιδιά πείθονται να ανοίξουν την κάμερα και να στείλουν βίντεο και φωτογραφίες όπου απεικονίζονται γυμνά. Η συμβουλή μας για τα παιδιά είναι ποτέ να μην συνομιλούν στο διαδίκτυο με κάποιον που δε γνωρίζουν και στην προσωπική τους ζωή.

Γιατί το Internet είναι τόσο θελκτικό στα μάτια των παιδιών;

 

Το διαδίκτυο είναι ένα υπέροχο πολυεργαλείο με εφαρμογές σε κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου. Αναμφίβολα διευκολύνει τη ζωή μας. Ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, αποτελεί πυλώνα της γρήγορης ενημέρωσης, είναι αιτία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δίνει πρόσβαση σε πηγές πολυμέσων. Από την άλλη πλευρά το διαδίκτυο εγκυμονεί πληθώρα κινδύνων. Η πρόκληση στο Διαδίκτυο είναι να μπορούμε να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους όπως επίσης και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών και να έχουμε επιλογές για αποφυγή τους και τερματισμό τους. Κατά συνέπεια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λέει ναι στο Διαδίκτυο αλλά με ασφάλεια.

Πώς εξελίσσονται τα «κρούσματα» εγκληματικότητας μέσω Διαδικτύου που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με παιδιά; Είναι ανοδικοί οι δείκτες και γιατί;

 

 

Καθώς η χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους αυξάνεται, είναι ανοδικοί οι δείκτες των κρουσμάτων εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου. Το έγκλημα πλέον ξεφεύγει από την παραδοσιακή μορφή του και μεταφέρεται στο διαδίκτυο, γίνεται ηλεκτρονικό.

«Ψηφιακή Αλάνα»

Πώς πρέπει να ενημερώνουμε τους ανήλικους χρήστες του Διαδικτύου και των social media για να αποφεύγουν τις online «παγίδες»;

 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνει διάφορες προληπτικές δράσεις, για να ενημερώνει τους ανήλικους χρήστες και τους γονείς.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει ημερίδες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν, κάθε εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη), με ιδιαίτερη επιτυχία ενημερώσεις σε χιλιάδες σχολεία ανά την επικράτεια, μέσω της υιοθέτησης της τεχνολογίας των τηλεδιασκέψεων με παράλληλη σύνδεση σε πολλαπλά σημεία. Η τηλεδιάσκεψη γίνεται σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει να πραγματοποιηθεί παρουσίαση, συνομιλία, ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ ομιλητών και ακροατών που βρίσκονται σε απόσταση.

 

Στο www.cyberkid.gr παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά των σύγχρονων τεχνολογιών που μας περιβάλλουν και φυσικά του διαδικτύου. Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ανάπτυξης του ιστότοπου www.cyberkid.gr δημιουργήθηκε πρόσφατα η ενότητα «Ψηφιακή Αλάνα», όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν τα αγαπημένα τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με απόλυτη προστασία από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια, 31 στο σύνολό τους, έχουν σύγχρονα γραφικά και γρήγορη εξέλιξη ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο μέσα στην Ψηφιακή Αλάνα.

 

Η εφαρμογή Cyberkid για κινητά δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώνει καθημερινά τους γονείς και τα παιδιά κάθε οικογένειας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό. Παράλληλα, είναι μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία δίνει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της γραμμής CYBER ALERT αλλά και μέσω αποστολής άμεσου μηνύματος email, με τη χρήση ενός κουμπιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσω των διαφόρων παιχνιδιών.

 

Είθισται οι γονείς να «ανεβάζουν» φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

 

Είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και σε κάποια social media αποποιούμαστε τα πνευματικά μας δικαιώματα για να γίνουμε μέλη. Ο καθένας μπορεί με ένα δεξί κλικ να τις κατεβάσει στον υπολογιστή του και να κάνει ακόμα και μοντάζ, χωρίς να φέρει καμία ποινική ευθύνη. Επομένως, ποτέ φωτογραφίες των παιδιών μας στο διαδίκτυο.

Πιο δεκτικοί σε ενημέρωση και συμβουλές, αλλά και στην εφαρμογή τους είναι οι γονείς ή τα παιδιά; Αντίστοιχα, ποιοι είναι πιο ενημερωμένοι;

 

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά είναι δεκτικοί σε ενημέρωση και συμβουλές. Πιο ενημερωμένα όμως είναι τα παιδιά, τα οποία από πολύ νωρίς πλέον χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και είναι εξοικειωμένα με αυτό.