Κάλλια Ελευθεριάδου

Συγγραφέας

 

Η Κάλλια Ελευθεριάδου, συγγραφέας του αγαπημένου παιδικού παραμυθιού «Ο Μικρός Νοσταλγός» με θέμα την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά περιγράφει στους αναγνώστες του kids@safety.gr πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να βοηθήσουμε τους πραγματικούς Μικρούς Νοσταλγούς γύρω μας.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Μικρό Νοσταλγό να επιστρέψει στον πραγματικό κόσμο?

 

Πρέπει να σας πω εκ των προτέρων πως ο ήρωάς μου, με το μυθικό όνομα του Νέστορα, είναι ένα παιδί με αναζητήσεις, με απορίες, γεμάτο ανησυχίες και ενδιαφέροντα για τη ζωή που το περιβάλλει. Παρατηρώντας αυτές τις έμφυτες παρορμήσεις των παιδιών να γευτούν το καινούργιο, το χρήσιμο, το ωραίο, δημιούργησα ένα ιδεατό πρότυπο προκειμένου οι μικροί αναγνώστες να ακολουθήσουν την περπατησιά του και να διασκεδάσουν μαζί του σ ένα κόσμο φανταστικό, γεμάτο χρώμα και λυρισμό που μόνο η Βιβλιοχώρα υπόσχεται. Στη χώρα αυτή τα βιβλία και οι παραμυθένιες ιστορίες που ξεπηδούν από μέσα τους γίνονται η βιωματική πραγματικότητα του Νέστορα. Σ αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα νοσταλγεί να επιστρέψει ύστερα απ την περιδίνησή του στην απεικονική πραγματικότητα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο κόσμος του βιβλίου γίνεται ο μαγνήτης που έλκει τον νου και την καρδιά του μικρού μου ήρωα. Το βιβλίο γίνεται ο πραγματικός του κόσμος, η συναισθηματική του απόδραση, ο σύνδεσμος μιας μεγάλης αλυσίδας που ενώνει τον ίδιο με τον γονιό του, το συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, ο εμπλουτισμός του παιδικού του λεξιλογίου.

Ποιοι είναι οι αληθινοί ‘’Μικροί Νοσταλγοί’’ γύρω μας και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε?

 

Η προσήλωση των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργεί το υπόστρωμα της κατάθλιψης δεδομένου ότι καταδιώκονται από μια έμμονη ιδέα κατάκτησης της νίκης και αγωνίας για το αποτέλεσμα. Η σκέψη έτσι συσκοτίζεται από την προσμονή της επιτυχίας, μελαγχολεί από την αποτυχία, την ήττα. Παρόλο που οι ειδικοί μιλούν για κλινικά περιστατικά, το καλύτερο φάρμακο νομίζω θα ήταν επιτέλους οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στο παιδί που κινδυνεύει, δηλαδή να σταθούν δίπλα του καθορίζοντας ένα πρόγραμμα επικοινωνίας μαζί του, με ωραίο και ελκυστικό τρόπο, εκθέτοντάς το σε κάποιο αναγνωστικό ερέθισμα. Η προσπάθεια μας έγκειται στο να περιορίσει το ίδιο το παιδί με τη δική του θέληση το χρόνο που διέθετε άπλετα μπροστά σε μια ταμπλέτα ή ένα smart phone. Έτσι θα γεννηθούν κι άλλοι πολλοί «μικροί νοσταλγοί». Θα πρότεινα μάλιστα να εφαρμοστούν σε κάθε σπίτι οι ώρες «κοινής φασαρίας», δηλαδή ώρες μεγαλόφωνης ανάγνωσης βιβλίων κατά την διάρκεια των οποίων όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αλληλεπιδρούν δημιουργικά, ζωντανεύοντας τις ιστορίες μέσα από την αφήγησή τους με θεατρικότητα, δημιουργώντας διαλόγους φανταστικούς εμπνεόμενοι απ’ την εικονογράφηση και παίζοντας προφορικά παιχνίδια σχηματισμού λέξεων & ορθογραφίας.

Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά για την ορθή χρήση του διαδικτύου?

 

 

Ο τρόπος παροχής συμβουλών εκ μέρους των μεγαλυτέρων είναι ανάλογος με τον βαθμό εθισμού των παιδιών από το ηλεκτρονικό μέσο. Από άποψη παιδαγωγική θα συμφωνούσα με όλους εκείνους που προτείνουν την ελεγχόμενη ελευθερία των παιδιών αναφορικά με την χρήση του διαδικτύου. Το καλύτερο αντίδοτο βέβαια απέναντι στην καταθλιπτική επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων είναι η προβολή ορισμένων ηθικών και πνευματικών αξιών, όπως είναι η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα, η ενεργός συμμετοχή στον πόνο του άλλου, που μπορεί να συντελεστεί με την ελεύθερη συζήτηση γονιών και παιδιών, με την ανάγνωση ενός ηθοπλαστικού βιβλίου, με το επιτραπέζιο ομαδικό παιχνίδι και γενικά με την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των παιδιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Το παραμύθι μας, ταξίδι με το βαγονάκι της φαντασίας με προορισμό τη Βιβλιοχώρα. Μια χώρα πανέμορφη, ελκυστική, γεμάτη εκπλήξεις. Σε κάθε βιβλιογωνιά και μια βιβλιογονία. Παιδιά μικρά και μεγάλα, διαβάζουν, σημειώνουν, γράφουν, σκέφτονται, μαθαίνουν. Παιδιά χαρούμενα, με το γέλιο στο πρόσωπό τους, με τις παρέες τους, παίζουν και χαίρονται τη ζωή. Πιο κάτω, σε μικρή απόσταση βρίσκουμε μια άλλη χώρα λίγο σκοτεινή, συννεφιασμένη, βουβή. Τη λένε Κομπιουτερία.Τα μάτια είναι καρφωμένα σε οθόνες. Οι εικόνες πηγαίνουν κι έρχονται. Τα παιδιά ακίνητα και βουβά, επί ώρες καθηλωμένα στην περιπέτεια του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, γυρίζουν την πλάτη στη ζωντανή παρέα. Παντού μελαγχολία. Και να σου ο ανήσυχος μικρός Νέστορας ζητά νοσταλγικά να γυρίσει πίσω στη Βιβλιοχώρα. Θέλει να ξαναπιάσει το βιβλίο, να το διαβάσει, να πάρει τις πληροφορίες και τις γνώσεις απ’ αυτό, να ανέβει με τα φτερά της φαντασίας στον ουρανό της ευτυχίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελευθεριάδη «Σύγχρονη Πέννα»

 

Σουλίου 5, Αθήνα 10678

 

www.eleftheriadis.edu.gr