Συμβουλές για τους γονείς όταν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο

Είναι σημαντικό οι γονείς να μην πανικοβάλλονται. Να παραμένουν ψύχραιμοι και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Στο Διαδίκτυο, όπως εξάλλου και στην πραγματική ζωή, είναι πρωταρχικό να υπάρχει εμπιστοσύνη και σωστή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά να κατανοούν ότι οι γονείς είναι αυτοί που θα τα προστατεύσουν, ό,τι και να γίνει. Ακόμα και αν κάτι συμβεί, στο οποία τα ίδια τα παιδιά έχουν μερίδιο ευθύνης, να γνωρίζουν ότι οι γονείς δεν θα «τραβήξουν την μπρίζα», αλλά θα τα βοηθήσουν μέσα από την αγάπη τους και την εμπειρία ζωής να ξεπεράσουν το όποιο πρόβλημα.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, με ποιους συνομιλούν, ποιες είναι οι υπηρεσίες που επισκέπτονται. Μάλιστα, εμείς στη Δράση Saferinternet.gr συμβουλεύουμε να γίνει ένα συμβόλαιο χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ των παιδιών και των γονέων μέσα από συζήτηση και το οποίο θα υπογραφεί από όλους. Και κάτι ακόμα, για να προλάβουμε καταστάσεις: στο Διαδίκτυο (και όχι μόνο) δεν απαγορεύουμε «έτσι απλά». Εξηγούμε τους λόγους των «Όχι» μας. Εάν π.χ. μια ιστοσελίδα δεν είναι για την ηλικία του παιδιού μας, κάποιο σοβαρό λόγο θα έχει.

Πρέπει να τον ανακαλύψουμε και να τον εξηγήσουμε στο παιδί, έτσι ώστε να κατανοήσει ότι είναι για τη δική του ασφάλεια και ευημερία. Το απαγορευμένο είναι και το πιο ‘γλυκό’, από αρχαιοτάτων χρόνων!