Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα παιδί για να μπορεί να αναγνωρίσει τους πιθανούς κινδύνους στο Διαδίκτυο;

Όπως και στον πραγματικό κόσμο: από πολύ μικρό αφυπνίζουμε το παιδί και το ενημερώνουμε, ανάλογα με την ηλικία του, για τις πιθανές κακοτοπιές που θα συναντήσει, εξοπλίζοντας το παράλληλα με τη γνώση που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει άμεσα την οποιαδήποτε κακή στιγμή. Όπως μαθαίνουμε στο παιδί μας από πολύ μικρό να μην παίρνει ποτέ καραμέλα από άγνωστο στο δρόμο, αλλά να τρέχει αμέσως να μας το πει, έτσι και στο Διαδίκτυο του μαθαίνουμε να μη συνομιλεί με αγνώστους. Του εξηγούμε τη λέξη «φίλος» και τη σημασία αυτής, για να κατανοήσει ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να είναι άγνωστοι. Το μαθαίνουμε από μικρό να έχει καλούς τρόπους και να σέβεται τους γύρω του, για να το κάνει και στο Διαδίκτυο. Του εξηγούμε τις συνέπειες για κάθε μια πράξη του, καλή ή κακή.

Καθώς τα σημερινά παιδιά εισέρχονται στον κόσμο της τεχνολογίας από πολύ μικρά – και αυτό δεν είναι κακό – είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά να είμαστε πάντα κοντά τους, όταν αυτά πλοηγούνται στο Διαδίκτυο, για να διασφαλίζουμε ότι βρίσκονται σε ποιοτικούς ιστοχώρους και ότι – αν συμβεί κάτι περίεργο – θα τα βοηθήσουμε άμεσα. Ανακαλύπτουμε μαζί τους εικονικούς κόσμους, και δράττουμε όλων των ευκαιριών που μας δίνει το παιδί για να μιλήσουμε μαζί του και να το αφυπνίσουμε.

Και κάτι πολύ σημαντικό: αν το παιδί μας μας ζητήσει τη βοήθειά μας στο Διαδίκτυο, το κάνουμε αμέσως, δεν το αμελούμε. Για να μας ζητάει βοήθεια, υπάρχει σοβαρός λόγος!