Νεφέλη Στεφοπούλου

Νικήτρια του Microsoft YouthSpark Challenge for Change, μαθήτρια Λυκείου

 

Παγκόσμια διάκριση για καθαρότερο νερό στην Αφρική

 

Τρεις χώρες, πολλοί μαθητές και πέντε σχολεία είναι οι δημιουργοί του Project LINC (projectlinc.clubefl.gr), στόχος του οποίου είναι να λύσει το πρόβλημα μόλυνσης νερού που αντιμετωπίζει ένας αριθμός σχολείων στην Κένυα.

 

Στους συμμετέχοντες και η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα Νεφέλη Στεφοπούλου, η οποία μαζί με το φροντιστήριο αγγλικών «Τhe School Master» συμμετείχε σε ένα παγκόσμιο project σε συνεργασία με δύο σχολεία στην Αμερική.

 

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχουν ήδη δωρίσει επτά φίλτρα νερού τα οποία εγκαταστάθηκαν σε δύο σχολεία παρέχοντας πόσιμο νερό σε περισσότερα από 500 παιδιά. «Μετά από διάφορες εργασίες, έρευνες και projects στα οποία συμμετείχα αλλά και μετά την επικοινωνία που είχα μέσω Skype με όλους τους καθηγητές από το εξωτερικό θέλησα να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε αυτό το υπέροχο project και αποφάσισα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό της Microsoft ΥouthSpark Challenge for Change, ώστε να βοηθήσω τα παιδιά», ανέφερε η Νεφέλη στο kids@safety, δείχνοντας πως η τεχνολογία και η χρήση από της από παιδιά και εφήβους μπορεί να σώσει ζωές.

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τεχνολογία και πώς λάβατε το έναυσμα;

 

Η επαφή μου με τη τεχνολογία ξεκίνησε στην ηλικία των 10 ετών, όταν άρχισα να φοιτώ σε ένα ιδιωτικό κέντρο εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών με οδήγησε στην ενασχόλησή μου με τη τεχνολογία από μικρή ηλικία, καθώς τη θεωρώ απαραίτητο εφόδιο για τη πορεία της ζωής μου.

Φοβηθήκατε ποτέ ότι μπορεί να «κολλήσετε» με το Internet;

 

Η σχέση μου με το Διαδίκτυο είναι πολύ καλή, καθώς με εξυπηρετεί στην επίλυση και στην εύρεση καθημερινών προβλημάτων και πληροφοριών αντίστοιχα. Επίσης, λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας αφού εξαλείφει τις αποστάσεις. Ο χρόνος που αφιερώνω είναι μεταβλητός, καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά δε φτάνω ποτέ σε σημείο να κάνω κατάχρηση του Διαδικτύου.

 

Τα Τρίκαλα είναι από τους πιο ενεργούς ιντερνετικά δήμους της Ελλάδας. Έπαιξε ρόλο αυτό στην δική σας ενασχόληση; Σίγουρα λειτούργησε θετικά και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενασχόλησή μου με το Διαδίκτυο. Φυσικά, και η δική μου δραστηριοποίηση και το ενδιαφέρον ενίσχυσαν αυτό το έργο.

Πώς προέκυψε το Project L.I.N.C, το οποίο διακρίθηκε και στον διαγωνισμό καινοτομίας Microsoft YouthSpark;

 

Όταν οι δάσκαλοι μας άκουσαν για το πρόβλημα νερού στο Nairobi αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να φέρουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο. Μαθητές και δάσκαλοι από το σχολείο ξένων γλωσσών που φοιτούσα και από το Andover Middle School (Κάνσας, Η.Π.Α) συνεργάστηκαν για να βρούνε λύσεις για τη μόλυνση νερού στο Ναϊρόμπι. Όλοι οι μαθητές συμμετείχαμε σε πολλές μαθησιακές δραστηριότητες τις οποίες κάποιος μπορεί να δει στην ιστοσελίδα του Project LINC (projectlinc.clubefl.gr). Στο σχολείο ξένων γλωσσών μου «The School Master» αλλά και σε ένα σχολείο στην Αμερική ανακοινώθηκε η ύπαρξη του διαγωνισμού Microsoft YouthSpark Challenge for change από τους καθηγητές μας. Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι μαθητές αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος συμπληρώνοντας μια αίτηση και μια έκθεση με τις ιδέες μας. Υπήρξαν παγκοσμίως πολλές αιτήσεις και πραγματικά πολύ καλές συμμετοχές. Τολμώ να πω ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Συμπλήρωσα την αίτηση μου με ελπίδα και πίστη να κερδίσω για να συνεισφέρω κι εγώ με το δικό μου τρόπο, να αναδείξω τη δουλειά όλων όσων συμμετείχαν και κυρίως να βοηθήσω τα παιδιά και τους γονείς τους στα δύο σχολεία στην Κένυα.

 

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το project σας;

 

Με τη νίκη στο YouthSpark Challenge for change έχω την ευκαιρία να λειτουργήσω ως ο πρεσβευτής του Project αλλά και της Microsoft και θα επενδύσω το χρηματικό ποσό με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσω περαιτέρω τα δύο σχολεία στην Αφρική. Θα δώσω ένα μέρος το χρημάτων για να αγοράσω φίλτρα νερού για τις οικογένειες των παιδιών στα δύο σχολεία που συμμετείχαν στο Project LINC θα διαθέσω ένα ποσό για να δημοσιευτεί ένα παραμύθι γραμμένο από μικρούς μαθητές του σχολείου των αγγλικών μου τα κέρδη του οποίου θα δοθούν για την αγορά φίλτρων νερού.